SUSTINE procedura de includere a Roșiei Montane în UNESCO

Între 24 iunie și 4 iulie, la Bahrain, se decide dacă Roșia Montană intră pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Decizia actualului guvern de oprire a dosarului a fost luată fără nici o dezbatere publică sau anunț prealabil.

“Tăcerea e de aur”, e unul dintre sloganurile Campaniei Salvați Roșia Montană care rămâne în continuare de actualitate. Din experiența celor 15 ani de campanie pentru salvarea Roșiei Montane știm ce înseamnă tăcerea. Cei ce se află la putere au pledat mereu pentru exploatare, nu pentru patrimoniu. Politicienii au mers mână în mână cu interesele Gold Corporation, indiferent de cine a fost la putere. Da clic AICI pentru a semna si tu petitia si a sustine in mod concret si practic procedura de includere a Rosiei Montane in UNESCO!

Decizia actualului guvern este fără precedent! Nu știm să mai fi existat un caz în care un executiv să-și saboteze intenționat propriul dosar. O face actualul guvern acum, dar din fericire soarta Roșiei Montane nu depinde de ministerele noastre. ” afirma De Clic pe pagina sa de social. Consiliul UNESCO poate ignora această cerere de blocare a dosarului, dar ca acest lucru să se întâmple trebuie să fim suficient de mulți cei care le cerem asta!

Raportul Consiliului Internațional al Monumentelor și Siturilor (ICOMOS) a recomandat deja includerea Roșiei Montane în patrimoniul mondial și a cerut introducerea sitului în Lista Monumentelor în Pericol. Dar, cerând suspendarea procesului de nominalizare, este evident că autoritățile acționează în interesul industriei miniere. Au făcut-o de fiecare dată, ignorând apelurile de salvare a patrimoniului venite din partea societății civile.

Multi politicieni au spus mereu că patrimoniul de acolo nu are nici o valoare, că singurul element valoros din acele dealuri este aurul. Acum nimeni nu mai poate să spună așa ceva pentru că avem concluzii clare de la ICOMOS:

“Peisajul cultural minier din Rosia Montana contine cel mai reprezentativ exemplu de minerit subteran aurifer roman din lume” spune Raportul International al Monumentelor si Siturilor ICOMOS

Semneaza PETITIA AICI !

Peste 1000 dintre noi le-au scris parlamentarilor din Comisia UNESCO cu întrebări pentru ministrul culturii. George Ivașcu a preferat însă să absenteze de la ședința comisiei. O nouă invitație i-a fost însă transmisă .  Întrebările noastre vor ajunge cu siguranță la Ministerul Culturii, fie în scris, fie fiind adresate direct d-lui Ivașcu. Dovadă în acest sens este mesajul primit din partea senatorului Vlad Alexandrescu, secretar al Comisiei UNESCO:

“Trebuie să recunosc că sunt copleșit și impresionat: am primit în ultima zi sute de mesaje pe adresa de la Senat, de la cetățeni care doresc să contribuie cu întrebări la audierea ministrului George Ivașcu pe tema Roșia Montană în Comisia parlamentară comună pentru relația cu UNESCO! […] Oameni buni, mesajele voastre au ajuns, le-am primit și vă asigur că voi include întrebările voastre pe lista celor pe care deja le-am pregătit și eu pentru audiere. Din păcate însă, dl. Ivașcu a notificat Comisia că nu se va prezenta azi , având alte priorități în afara orașului. L-am chemat din nou să se înfățișeze marțea viitoare, 19 iunie, la ora 10. Așadar vă încurajez să continuați să informați membrii Comisiei despre îngrijorările voastre legate de acest subiect, ele vor intra pe agenda discuției”.

George Ivașcu este ministrul Culturii care a semnat retragerea dosarului Roșia Montană de pe agenda UNESCO. Din acest motiv, el a fost chemat la Parlament pentru explicații. Vrem să profităm de această oportunitate pentru a-i pune întrebări și a demonstra că amenințarea cu pierderea arbitrajului este o intoxicațieTrimite și tu întrebările tale membrilor Comisiei UNESCO din Parlament!

Lobby-ul companiei miniere și o mână de politicieni corupți din București vor să convingă opinia publică că retragerea dosarului de pe agenda UNESCO ar fi fost necesară. Potrivit declarațiilor din spațiul public, aceștia susțin că dacă se continuă evaluarea, am putea pierde arbitrajul internațional de la Washington. Și cele 4 miliarde de dolari cerute de Gabriel Resources.

Teoria aceasta s-a răspândit cu mare repeziciune, prosperând la umbra unei mitologii greu de verificat privind arbitrajul internațional. Dar experții în drept internațional, specializați în acest fel de procese, au infirmat categoric speculația de la noi. Aceștia au explicat că Roșia Montană este deja protejată de legislația privind patrimoniul (din 1991), iar includerea în patrimoniul mondial, pe lista UNESCO, ar fi doar o confirmare a valorii universale.

Comunitatea DeClic

Comentariu

ArabicChinese (Simplified)EnglishFrenchGermanHungarianItalianPortugueseRomanianRussianSpanishTurkish
Cere informatii