Sărbătoarea “Ziua Universala a Iei” în Tenerife

Succes important în comunitatea românilor din Insulele Canare care a sărbătorit duminică, 24 iunie, Ziua Universală a Iei. Evenimentul a avut loc la Centro de Seguridad y Convivencia din Adeje, Tenerife, începand cu orele 17.00.

Ia Tenerife Foto

La eveniment au fost prezente peste 250 de persoane ale comunității românești și de alte naționalități dar și oficialități precum Olivia Delgado Oval – senatoare, Av. Alina Elena Ramaru – Consul Onorific al României în Insulele Canare, Manuel Luis Méndez Martin – consilier pe probleme de dezvoltare economică, politică și a ocupării forței de muncă din Adeje, Zebenzui Chinea Linares – consilier special pe probleme de relații instituționale și de tineret din Adeje, Carmen Nieves Rodríguez Fraga – consultant al primarului din Adeje, pe probleme de securitate, Isidoro Meneses Pérez – responsabil de protocol din Adeje, David Pérez – consilier pe probleme de turism din Arona, Ángeles González Rodriquez – viceprimar, delegată pe probleme de siguranță și cetățenie din Guía de Isora.

Conform tradiției romanești, autoritățile și toti participanții, au fost întâmpinați la intrare cu pâine și sare.

 

Paine si sare Ziua iei Tenerife

Programul organizat de Asociația Rumacan, conceput și prezentat de către Gisela Ghiuzan, a cuprins o expoziție de ii vechi aparținând colecționarelor Angelica Tihan, Mauela Simona Chirilă, Adela Felicia Lațiu și Nadia Bobu, cât și o ie nouă, în lucru, aparținând creatoarei de artă populară Alina Pupăză Pintilei. În salonul dedicat evenimentului a fost organizată o expoziție de fotografie intitulată ”România – tradiție și cultură” aparținând artistului fotograf Constantin Pletosu.

Expozitie Constantin Pletosu

În deschiderea evenimentului a luat cuvântul Alina Elena Ramaru – Consul Onorific al României în Insulele Canare, evidențiind cu plăcere creșterea numărului de întreprinzători români în Spania dar și în Insulele Canare și a mulțumit Primăriei din Adeje pentru sprijinul acordat integrării comunității românești. Consilierul special pe probleme de relații instituționale și de tineret, Zebenzui Chinea Linares, a remarcat buna integrare a acestei comunități și a scos în evidență evenimentele organizate de Asociația RumaCan care au luat amploare în ultimii ani, confirmând încă odată disponibilitatea autorităților locale de a continua susținerea comunității și a asociației românești în viitor.

Spectacolul de muzică și poezie românească, care a urmat, a fost susținut de tinerii din comunitate – Andra, Eva-Luna și Ilinca, cu participarea excepțională a chitaristului de origine română, Giulio Vion, maestru de chitară și colaborator al mai multor stele muzicale internaționale.

În partea a doua a programului, Adina Bandini Lazar, președinta Asociației Rumacan, a înmânat diplome pentru merite deosebite, persoanelor care fac cinste comunității românești din Tenerife. Au fost premiați Elena Gabriela Badea – campioană de Kick Boxing modalitate Point Faith în 2017, Marina Patricia Trif – interpret-traducător de limba engleză, franceză, spaniolă și română, Cătălina Moldovanu-Giebl – artist plastic, care a oferit o lucrare importantă Primariei din Adeje și Laurențiu Condraschi – campion european și mondial de Qwan-Ki-Do, în momentul de față antrenor a selecționatei cluburilor spaniole din acest sport.

Premiatii Ziua iei Tenerife

În ultima parte a evenimentului, invitații s-au bucurat de produsele culinare românești oferite de restaurantele și sponsorii comunității. Nu au lipsit cântecele și dansurile populare care au creat atmosfera atât de dorită și așteptată de românii din Tenerife.
Evenimentul s-a încheiat cu o spectaculoasă tombolă cu premii oferite de sponsorii locali fară de care nu se putea realiza evenimentul.

La acestă importantă sărbătoare, pe lângă Primăria din Adeje și Escuela de Seguridad y Convivencia, au colaborat un număr important de societăți din Tenerife, conduse în mare parte de întreprinzători români: Alymetal, Aquarius Dive Center, Beauty Estetica Avanzada, C.B.Adolfo, Edificando Sueños, Express Print, Flipper Uno, Michelangelo Hairdresser, Promocasa, ProSeguros Allianz Seguros, Quad Squad Tenerife, Rainbow Cafe, Restaurantul La 3.60, Restaurantul Limoncello, Restaurantul Siempre Listo, Restaurantul Transilvania, SAMCOM Stoian Tihan, SPA Alegria, Star Foto Canarias, Tenerife Holidays și Viña Italia.

Desemnați de Asociația RumaCan din Insulele Canare, un mic grup de români au pregatit, timp o lună, pînă la cel mai mic detaliu, această întâlnire a spritului și sufletului românesc. Este relevant faptul că în această perioadă a pregătirilor români care nu se cunoașteau între ei s-au descoperit cu acest prilej sau că oameni de afaceri reuniți într-un grup, “Firme și servicii românești în Tenerife”, nu au ezitat să-și ofere ajutorul pentru a susține desfășurarea evenimentului.

Organizatori Ziua Iei Tenerife

Echipa care a dat viață acestei sărbători la mii de chilometri departare de țara natală și care s-a străduit să iasă totul ca la carte a fost formată din Adina Bandini Lazăr, Gisela Ghiuzan, Cimena Costin, Ana Liliana Ionescu, Giulio Vion, Andreia și Constantin Pletosu.

Asociatia RumaCan din Insulele Canare

Comentariu

ArabicChinese (Simplified)EnglishFrenchGermanHungarianItalianPortugueseRomanianRussianSpanishTurkish
Cere informatii