S.O.S Scoala romaneasca din satul Aluatu, de dincolo de Prut

Ai carte, ai parte spune o vorba din batrani. Asa este, cartea deschide usa viitorului. 70 de copii romani din satul Aluatu, raionul Taraclia- R. Moldova risca sa nu mai poata merge la scoala romaneasca la care au mers pana acum, pentru ca va fi inchisa. Motivul – unul aberant. In tot raionul(judetul) aceasta scoala este singura in care se preda in limba romana, celelate scoli sunt toate in limba rusa. Autoritatile locale au lasat scoala intentionat sa se degradeze ca sa o poata inchide, astfel vor elimina definitiv invatamantul romanesc din zona.

Scoala Aluatu din Moldova

Fosti elevi ai liceului ”Gheorghe Asachi” din Chisinau, liceu care promoveaza identitatea romaneasca, au aflat de premeditarea inchiderii scolii si incercarii eliminarii invatamantului romanesc. Astfel, au inceput o campanie prin care se incearca salvarea scolii si bineinteles a studiului limbii romane. Asociatia UNIREA-ODIP (Onoare, Demnitate si Patrie) coordonata de Vlad Biletchi a cerut ajutorul tuturor celor care vor ca romanii din Basarabia sa aiba o identitate. Proiectul CARTEA – O USA DESCHISA CATRE VIITOR a fost conceput pentru a preveni abandonul scolar in randurile copiilor romani. In orice colt de lume s-ar afla un copil roman,  acesta are dreptul sa isi cunoasca limba materna si sa mearga la o scoala ca sa o poata studia. De aceea coordonatorii proiectului si toti colaboratorii acestuia s-au alaturat campaniei salvarii scolii si a viitorului celor 70 de copii.

VIDEO

Publiée par Doina Mustatea sur lundi 21 mai 2018

Prieteni, profesori si parinti au lansat un SOS. Vor sa pastreze scoala romaneasca pentru ca vor sa isi apere identitatea romaneasca a copiilor lor, vor sa o restructureze ei,  dar au nevoie de ajutor. Daca stam bine sa ne gandim, un sac de ciment bun, de calitate, costa (in Moldova) 3,5 euro. Donand fiecare cate un sac de ciment, scoala ar putea fi renovata si in septembrie 70 de copii romani vor putea continua sa studieze in limba romana. Proiectul nostru, CARTEA- O USA DESCHISA CATRE VIITOR are la baza combaterea abandonului scolar in randul copiilor defavorizati. In acest caz,  situatia este mult mai grava: 70 de copii sunt impiedicati sa aiba o scoala in limba lor si sunt obligati sa mearga intr-o scoala unde sa invete o limba pe care n-o vor. Pentru prietenii din tara: o donatie din partea voastra de 15 lei poate salva viitorul unui copil roman. Alaturati-va noua si impreuna celor 70 de copii. Cu 15 lei sau cu 3,5 euro salvati un viitor. Deja avem cativa donatori care s-au alaturat celor 70 de copii. Multumesc celor care au donat deja si multumesc tuturor celor care se vor alatura noua. Contul unde pot fi facute donatiile:

Pentru Italia: POSTE PAY: 5333171043859186/Chelaru Dumitra

Pentru Romania: Asociatia TIGHINA.RO la Libra Internet Bank – sucursala Nerva Traian, IBAN: RO15BREL0002001458930100, cu specificatia ”pentru scoala Aluatu”

Pentru Moldova: Asociatia UNIREA- ONOARE, DEMNITATE SI PATRIE: MD75VI022240300000083MDL, cu specificatia ”pentru scoala romaneasca”

In Spania contactati-l pe  Sebastian Hulub.

Timpul pe care il avem la dispozitie este foarte scurt de aceea va rog sa va alaturati si sa coordonam impreuna aceasta campanie. Pe 20 iunie trebuiesc incepute lucrarile de renovare.  Astfel la 1 septembrie,  cei 70 de copii pot incepe scoala. Pana la 20 iunie o echipa de voluntari formata din cadre didactice, parinti, localnici si cativa din membrii asociatiei ODIP, initiatoarea campaniei, vor face primele lucrari de curatare a spatiului care trebuie reparat, astfel vor fi economisiti bani si timp. Acolo unde este un copil roman avem datoria de a-i darui o carte. Acolo unde un copil roman se regaseste in fata unei bariere care ii interzice accesul la cartea in limba romana, noi suntem cei care trebuie sa inlaturam bariera. Impreuna putem sa deschidem usa catre viitor acestor 70 de copii, ajutandu-i sa aiba o scoala in limba materna!

Doina Mustatea

Comentariu

ArabicChinese (Simplified)EnglishFrenchGermanHungarianItalianPortugueseRomanianRussianSpanishTurkish
Cere informatii