Romania reprezentata la Festivalul transhumantei din Bergamo pe 18 noiembrie 2017

Se termina saptamana aceasta Festivalul transhumantei din Bergamo, organizat de Asociatia Terre d’Alpe,  cu o zi dedicata Romaniei. Festivalul se afla la a patra editie si se desfasoara in Città Alta , partea veche a orasului Bergamo. Zidurile de care este inconjurata cetatea au intrat in vara aceasta in patrimoniul UNESCO. Loc magic, incarcat de istorie, Città Alta este un simbol al orasului,  fiind impartit in partea colinara ( inalta)  si partea joasa sau de campie ( Città Alta si Città Bassa). 

Bergamo este supranumit “orasul celor o mie” datorita numarului mare de voluntari care au luat parte la expeditia celor “o mie” condusa de Giuseppe Garibaldi, cunoscut episod  legat de unitatea nationala a Italiei.

Festivalul transhumantei din Bergamo colaboreaza cu Centrul de Studii Valle Imagna, situat in Prealpii Provinciei Bergamo. Studiile despre fenomenul pastoritului  au inceput cu ani in urma cu obiectivul de a prezerva ultimele traditii din zonele rurale si datinile “bergaminilor”. Corespondentul termenului “bergamino” este  pastor sau cioban, la noi.

Bergamini, Festival del pastoralismo di Bergamo

Bergamini, Festival del pastoralismo di Bergamo

Mutarea  de la munte la ses si invers, datinile stravechi in legatura cu mulsul animalelor, pregatirea laptelui, a branzei si toate procesele naturale legate de viata de la sat , sunt puse in evidenta de aceasta interesanta initiativa care a inceput pe 28 octombrie si se incheie pe 18 noiembrie, zi dedicata Romaniei. Iata programul zilei de 18 noiembrie:

“Romania, intre prezent si viitor. Eveniment de cooperare italo-romana”

Ore 16.00 Conferinta de presa cu prezentarea oaspetilor si a principalelor obiective ale zilei
Ore 16.30 Prezentarea documentarului realizat de Agerpres ” Descopera Romania cu Peter Hurley”
Ore 17.00 Introducerea lucrarilor de catre Presedintele “Festivalului  Transhumantei”, prof.univ Michele Corti 
Ore 17.20 Prezentarea lucrarii antreprenoarei Ana Antonenco “Agricultura romaneasca astazi. Perspective pentru viitor”. 
Ore 17.40 Moment poetic cu Viorel Boldis
Ore 18.00 Microeconomie si sustenabilitate. Prezentarea proiectului “Flori de ie” de catre fondatoarea Cristina  Chiriac
Ore 18.20 Moment musical cu Rapsodia Band
Ore 18.30 Inchiderea lucrarilor , intrebari si salutarile de final

Evenimente colaterale

Expozitie a fotografului Dorin Mihai

Expozitie de costume populare din colectia “Flori de ie”

Fotograf oficial al zilei Daniel Mihai Rosca
Mediatoare in cadrul evenimentului: Camelia Jumatate, ex prezentatoare de stiri la TeleClusone ( Bergamo), actual coordonator al redactiilor proiectelor on-line Vivere Bergamo si Romania Paradis ( www.viverebergamo.it si www.romaniaparadis.com)

Festivalul de pastoralism

Transhumanta in Bergamo

Dupa orele 19.00 intalnirea si discutiile din Città Alta, Porta S.Agostino,  vor continua in cadrul Centrului de Studii Vale Imagna unde se va degusta un Meniu romanesc, intitulat “Muntenia”,  avand in vedere ca bucatarii voluntari vin din zona de Sud a Romaniei, mai exact din Videle. In acest context se vor pune in miscare o serie de studii comparate intre viata la tara din zona Bergamo si viata satului de la noi.

Satul romanesc

Satul romanesc

Multumim tuturor colaboratorilor si sustinatorilor acestui eveniment dedicat tarii noastre . Multumiri,  in primul rand participantilor, Asociatiei italienesti “Terre D’Alpe”, domnului prof.univ Michele Corti, Agentiei stampa Agerpres, postului Radio Romania Actualitati si tuturor celor ce au contribuit la realizarea evenimentului si la difuzarea acestuia pe diferitele canale media. Multumim, de asemenea, televiziunilor RTV din Romania si TeleClusone din Italia.

Pentru mai multe informatii  ne puteti scrie pe adresele redactia@romaniaparadis.com ( pentru comunicare in limba romana) sau redazione@viverebergamo.it ( pentru comunicare in limba italiana).

 

Comentariu

ArabicChinese (Simplified)EnglishFrenchGermanHungarianItalianPortugueseRomanianRussianSpanishTurkish
Cere informatii