Poesis – Ziua internationala a poeziei

Poesis – Ziua internationala a poeziei 21 martie

Astăzi e Ziua Internațională a Poeziei. Câți dintre noi mai citesc? Câți mai simt alinarea unor versuri?
Este nevoie de o sensibilitate aparte să poți percepe poezia, orice vers transmite cititorului său o stare dincolo de cuvinte. Si totusi…mai avem timp să fim sensibili?
Totul în jur e poezie, trebuie doar să avem starea necesară să putem recepta un flux de imagini și culori, metamorfozat in Cuvânt.
Puterea versului este unica ce ne poate încuraja sau liniști. Doar muzicalitatea unui vers este în stare să scoată Sinele din cochilia rutinei.
Avem nevoie de mângâierea versurilor, asa cum avem nevoie de apă, de aer…pentru că emoția estetică este cea care ne formează ca oameni iubitori de Frumos, capabili de Iubire . Poezia este ,, un potir de aur -sufletul frumos ” cum spunea Eminescu.
Atâta vreme cât ne plafonam in rutină, cât nu îndrăznim să evadam nici pentru câteva minute din sfera aceasta arida a societății mercantile, tehnologizate, nu vom fi apți să ne purificăm prin magia cuvintelor.
Poetul este un vizionar, un deschizător de drumuri pentru oricare dintre noi, un Om capabil de a dărui celorlalți magia umanității sale. De la Novalis la Eminescu, ori de la Baudelaire la Nichita Stănescu Poetul primordial este cel care a dăinuit peste vreme prin forța regenaratoare a versului, pentru că lirica nu este altceva decât expresia ideii, în forma ei sublimă.
Așa cum Pictorul creează o lume a ideii în jurul unui peisaj, prin decor…ori Pianistul imaginează un Theatrum Mundi pe un portativ, obiectul Poeziei este Metafora…orice cuvânt fiind un mesager al unei stări de spirit.
Eternitatea liricii constă tocmai în acest efect purificator.

Valentina Popa

Comentariu

ArabicChinese (Simplified)EnglishFrenchGermanHungarianItalianPortugueseRomanianRussianSpanishTurkish
Cere informatii