Padurea Letea, colt de paradis

Pădurea Letea este o arie protejată de interes național, este ceea ce numim de fapt, o rezervație naturală strictă. Este  situată în județul Tulcea pe teritoriul  comunei C.A. Rosetti si  este cea mai veche rezervație naturală din România. Ea începe din nordul satului Letea și se întinde pe o suprafață de peste cinci mii ha, din care peste doua mii opt sute ha intră în categoria zonelor strict protejate și a fost în atenția oamenilor de știință încă din anul 1930, când a fost pusă sub ocrotire.

Din anul 1938, o suprafață de aproape 500 ha a fost declarată Rezervație naturală, în zona cunoscută sub numele de ,,Hasmasul Mare’’. Această pădure virgină este afectată de cei aproximativ 2000 de cai abandonați de localnici. Aceștia au fost subiectul filmului documentar Caii sălbatici din Delta Dunării. În iernile mai lungi, caii profită de orice au la îndemână. Un trunchi de copac căzut devine util si coaja îi este roasă de acești. Localnicii o să vă povestească și despre rănile pe care le fac în gură dacă rod prea multă coajă, dar până la urmă și asta face parte din viața sălbatică a Letei. Pe unele plante o să vedeți în această perioadă un fel de spumă. Tăunii, acei veșnici distrugători ai liniștii animalor mari, cresc în această spumă.

Caii salbatici Letea

Delta este singurul loc din Europa unde cresc liane . Acestea pot atinge pana la 25 m lungime.  Aici putem admira , de asemenea, stejari seculari, pe trunchiurile cărora lianele se înfăşoară ca nişte şerpi, dune de nisip şi cai sălbatici care zburdă în voie. Aceasta e mica junglă a Deltei, daca putem sa o numim asa.

Pădurea Letea arată incredibil. Poate şi pentru că este bine ascunsă în inima Deltei, protejată de mii de hectare de stuf, canale încâlcite şi drumuri acoperite de nisip. Letea se numără printre puţinele minuni ale naturii care au supravieţuit invaziei lumii moderne. Este cea mai veche rezervaţie naturală din ţara noastră. Pădurea a primit acest statut încă din anul 1938, asa cum am amintit mai devreme.

caii din padurea letea

 

Letea este o pădure de stejari brumării, dar include şi frasini, tei şi plopi. Este singurul loc din Europa în care se întâlnesc liane, asa cum am precizat mai devreme. Plantele exotice de aici au apărut datorită seminţelor aduse din Africa de păsările migratoare. De la Tulcea se poate merge catre Sulina cu o navă . Plăteşti 35 de lei, dar stai confortabil şi ajungi în cel mai estic oraş al ţării într-o oră şi jumătate. Pe faleza din Sulina ofertele de excursii spre Letea sunt pe toate gardurile, în vitrinele magazinelor sau ale pensiunilor.

Tulcea

Poţi opta, în funcţie de vreme şi timp, pentru o plimbare agale cu barca, dacă vrei să admiri în tihnă nuferii pe canalul Cardon sau în golful Musura. Sau poţi face o cursă mai rapidă cu maşina, dar pentru asta trebuie să ai nervii tari: după stresul de pe cei 20 de kilometri de cratere dintre cartierul Prospect din Sulina şi comuna C.A. Rosetti, te simţi foarte fericit când dai de drumurile de nisip din zona Letea. E o senzaţie stranie, poate şi datorită imaginii clasice a satelor cu drumuri pline de noroi. Aici totul este acoperit de nisip, ca în deşert.
Pădurea e înconjurată de un gard mai degrabă simbolic. De la primii paşi, caii sălbatici ridică atenţi capetele, stau frumos la poză, apoi se pierd printre stejarii seculari. Aici, aşa e regula, orice cade, copac, creangă, rămâne aşa, neatins de nimeni, totul e natural.

Trunchi nodusrosi Padurea Letea

O caracteristică a peisajului este dată de modul straniu în care s-au dezvoltat arborii din această pădure. Trunchiurile lor sunt aplecate înspre apă, noduroase şi contorsionate. Letea este supusă unui regim de ocrotire, pe considerentul existenţei unor specii de plante rare, cum ar fi viţa sălbatică, liana, plante de origine mediteraneană, care dau pădurii un caracter tropical. Aici se găsesc 500 de specii de plante și peste 3.000 de specii de animale, dintre care mai mult de 2.000 sunt insecte, adică peste 70% din speciile de animale din Rezervatia Biosferei Delta Dunării, grindul Letea fiind considerat de specialisti drept unul din cele mai interesante medii naturale din România. Liana atinge aici limita cea mai nordică de răspândire din Europa.

pasari in delta

Ajungem şi la nişte dune mari, cu nisip alb şi fin, numai bun de făcut plajă. Te simţi fericit pe valul de nisip, printre stejarii enormi în jur, mângâiaţi de soarele prietenos de toamnă. Din loc în loc sunt amenajate popasuri, cu băncuţe de lemn, unde poţi să te opreşti şi să-ţi mai tragi puţin sufletul.  Ecologii spun că în Letea ajung mai mulţi turişti străini decât români.

Caracteristici ale zonei

Delta Dunării este un ținut exotic în care găsim aproape două mii de specii de copaci și plante, două mii și cinci sute de specii de insecte, moluște, reptile, amfibieni și mamifere. Delta este mai ales cunoscută prin intermediul păsărilor. Sunt mai bine de 300 de specii de păsări care fie trăiesc tot anul în Deltă, fie își petrec toată vara aici înainte de a reveni în Africa, fie se odihnesc și petrec o vreme în drumul lor dinspre Ecuator spre zona Artică.

Delta pasari

Delta Dunării este cea mai umedă zonă a Europei, cea mai nordică pădure subtropicală din Europa, cea mai joasă și mai nouă regiune de câmpie. Acoperită în mare parte cu nisip, Delta are o înălțime medie de 0.52 metri,  jumătate de metru peste nivelul mării. Iar în această minunată zonă umedă, cele mai mari înălțimi sunt pe grindurile marine , adică la Letea. Letea este un sat mărunt, izolat, dar frumos. O să găsiți case tradiționale, mult nisip, vaci crescute liber și multă liniște. Se spune că, oriunde mergi, trebuie să lași ceva nevăzut, ca să ai motiv să te întorci altădată. Aici avem în câteva locuri uimitoarea înălțimea de chiar 13 m.

Letea Case albastre

În Delta Dunării se întâlnesc câteva dintre puținele păduri de nisip din România, una fiind pădurea Letea și o alta, pădurea Caraorman. La Letea, una dintre printre primele rezervații din România (din anii ‘30 ai secolului trecut) suntem în partea de nord a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, la cam 20 km nord de Sulina și la foarte puțin de țara vecină, Ucraina. Aici cresc liane ale căror lungimi pot ajunge chiar și la 25 de metri. Puteti gasi, de asemenea,  vița de vie sălbatică pe care o puteți vedea la tot pasul. La fel de ciudat este un alt aspect: mulți dintre stejari au crengi răsucite ca un covrig, încârligate și întoarse, de parcă am fi pe un tărâm magic.

Vulturul Codalb

Animalele găsite la Letea sunt și ele de poveste. Vulturul Codalb este cea mai mare pasăre pe care o puteți găsi in zona. Codalbul are o intindere a aripilor de 2,5 metri.

Etimologie si conexiuni cu mitologia

Se spune ca numele padurii Letea provine de la legendara Leto (Latona in mitologia romana), care, fiind prigonita de catre geloasa Hera – sotia lui Zeus, si-ar fi gasit adapost la gurile Dunarii, in tinuturile locuite de catre hiperboreeni (pelasgi), unde i-a nascut pe gemenii Apollo si Artemis. In mitologie, tatal celor doi gemeni era Zeus, zeul suprem al anticilor.
E posibil ca legenda nasterii lui Apollo si Artemis sa isi aiba originea la stramosii nostri, aparand cu milenii inaintea erei noastre si ca numele acestei paduri unice in Romania sa fi ramas de la Leto, mama celor doi gemeni divini si fiica titanului Keos. Toponimele pot spune extrem de multe lucruri despre istoria indeparatata a popoarelor, precum si despre legendele si credintele religioase din vechime, asa ca, din punct de vedere pur stiintific, ipoteza etimologiei Leto – Letea ar trebui analizata pe indelete si fara idei preconcepute.

Comentariu

ArabicChinese (Simplified)EnglishFrenchGermanHungarianItalianPortugueseRomanianRussianSpanishTurkish
Cere informatii