„IA cu DOR”, povestea proiectului romanesc din insula Tenerife

„IA cu DOR” se adresează femeii românce plecate să se desăvârșească departe de țară, dar care nu și-a „uitat” rădăcinile și caută o formă de reconectare cu ea însăși.
Caută o formă de reconectare cu locurile în care s-a născut, ca un exercițiu de reafirmare a valorilor moștenite de la străbunii ei și care, de altfel, au fost determinante în procesul de adaptare în țara „de adopție”.

De ce IA?
Cămașa sau ia, așa cum mai este cunoscută în actualitate, este piesa de bază a costumului popular; este veșmântul cel mai expus vederii, este prima imagine pe care românul a proiectat-o de-a lungul istoriei, oriunde a ajuns în lume, fie ca emigrant, fie că a plecat la studii sau ca simplu călător.

Ia cu dor

IA, pentru că este o POVESTE
Povestea unei fete tinere, de măritat sau a uneia deja măritate, povestea altei femei-mamă sau a unei văduve, povestea moașei satului sau a alteia care se pregătea pentru „marea trecere”.
Povestea unei femei dintr-un cătun de munte sau un sat de pescari, care-și cosea armonios pe ie, semne creștine, semne magice, de fertilitate sau belșug, în culori vii, în prima tinerețe, care se „domoleau” odată cu înaintarea în vârstă.

IA, pentru că este un veșmânt feminin, elegant și practic, care a inspirat regine, pictori sau creatori de modă.
IA, pentru ca se adaptează perfect garderobei moderne.

OBIECTIVUL nostru este să învățăm ce este o ie pentru a o înțelege, să o coasem, să o îmbrăcăm și apoi să o transmitem copiilor noștri, astfel ca IA să devină cartea de vizită a femeii românce de pretutindeni.

Din fericire, în România avem nenumărate surse de inspirație.

Femei îndrăznețe care au pus mâna pe AC, s-au reunit în mediul on-line, au învățat, au creat, au cusut și astăzi, îmbracă IA ADEVĂRATĂ.
Toate acestea pe noi ne încurajează, ne ajută și le suntem recunoscătoare, ne-a povestit cu multă emoție Elena Budacan – coordonatoare în Spania pe Grup Facebook „Ia cu Dor”.

Comentariu

ArabicChinese (Simplified)EnglishFrenchGermanHungarianItalianPortugueseRomanianRussianSpanishTurkish
Cere informatii