Destin petru Destine, Doina Mustatea

Am intalnit oameni frumoși la Roma. Pe unii, timpul mi i-a îndepărtat, pe alții mi i-a adus aproape. Duminicile înseamnă întâlniri cu oamenii dragi, evenimente în cadrul comunității, relaxare în familie. Unii reușim să ne bucurăm de ele, alții nu. Printre acești oameni care se implică mereu, am cunoscut-o si pe Doina Mustatea, un om total diferit, care m-a frapat prin darzenia și dăruirea ei. Pe Doina am cunoscut-o cu vreo doi ani în urmă. Îi plăcea nespus de mult să imortalizeze momentele de bucurie, asa am aflat și despre marea ei pasiune – voluntariatul. Fiecare clipa a ei înseamnă un gest făcut pentru a alina durerea cuiva: copii, bătrâni sau bolnavi. În acel moment făcea o campanie pentru un tânăr foarte bolnav, care își dorea mult să citească în ultimile luni de viață. Am donat cu toții cărți pentru acel copil și ne-am bucurat nespus, știind că îi vor fi citite. Sunt multe campanii îndeplinite, multe suflete vindecate. Nu vă voi povesti despre fiecare in parte. Ceea ce impresionează este, de fapt, lupta și bucuria din ochii ei, văzând că poate ajuta. Paradoxal, nu vorbește niciodată despre ea, despre reușite…Trece rapid, în umbră spre alt caz. Unul din cele mai ample proiecte s-a cristalizat în cartea “Destine”… povești ale unor oameni cu vise naruite și renăscute.

doina mustetea

Doina Mustetea

Pagini memorabile, scrise alături de colaboratori în cel mai simplu stil narativ. Cartea aceasta a  devenit astfel emblema unor vieți pierdute între două lumi: Diaspora și Romania. Scopul este unul nobil. Banii strânși din vânzări s-au îndreptat către centrele de plasament din țară. Doina vorbește puțin și foarte rar despre aceste proiecte. Ii plac faptele înainte de orice, dar am reusit să îi smulg câteva cuvinte despre ceea ce a făcut și continuă să faca.

Dupa Roma a urmat etapa Barcelona. Inca din vara trecuta s-au alaturat proiectului Revista RoBarna, Centrul cultural RoBarna si Libraria Punct din Barcelona coordonate de Ani Dumitru si Sebastian Hululb. Noi, de la Roma, am trimis la Barcelona, carti donate de autori in cadrul anumitor campanii pentru copiii cu probleme de sanatate, iar la Libraria Punct a fost infiintat Raftul Solidar cu aceste carti care au fost puse in vanzare sub forma unei oferte libere (adica sub forma de donatie). Pe 15 decembrie a fost organizata la Barcelona o gala caritabila, gala care a primit numele proiectului CARTEA – O USA DESCHISA CATRE VIITOR si care prin campania FII BUN DE CRACIUN au fost stranse fonduri pentru a asigura masa de Craciun la un centru de acolienta ai oamenilor strazii (SF NICOLAE din Focsani). De asemenea, a fost asigurata masa din seara de Revelion la un centru de plasament al copiilor luati in grija statului din familiile incapabile sa ii intretina (CENTRUL ”ELENA DOAMNA”), iar din banii ramasi, in prima jumatate a lunii ianuarie, au fost achizionate alimente pentru un azil de batrani. Proiectul continua atat la Roma cat si la Barcelona si de putin timp a fost inceputa o noua campanie SI EI SUNT AI NOSTRI, campanie care are in atentie batranii singuri, bolnavi si cu venituri foarte mici sau fara venituri.

Adela, Daniel, Adina – pentru noi sunt, poate, doar nume pierdute printre alte nume. Pentru Doina Mustatea sunt însă destine pentru care luptă sau a luptat. Campaniile ei nu se vor opri, așa cum și cartea DESTINE, își va urma scopul umanitar prin contribuția celor care nu o au, încă, pentru că drumul ei este o călătorie prin viață dăruită celorlalți.

Iata ce ne spunea Doina la finalul frumoasei conversatii avute in legatura cu activitatea ei umanitara: “Tatal meu, un adevarat exemplu pentru mine, obisnuia sa spuna : respectati-va batranii ca sa stiti cum sa va educati copii. Nu puteti avea un viitor daca nu aveti un trecut”.

Cat adevar in aceste minunate si simple cuvinte! Multumim!

Valentina Popa

Comentariu

ArabicChinese (Simplified)EnglishFrenchGermanHungarianItalianPortugueseRomanianRussianSpanishTurkish
Cere informatii