Cea mai veche casa din Bucuresti, Casa Melik, actualul Muzeu Theodor Pallady

Casa Melik este considerată cea mai veche casă de locuit din oraşul Bucuresti. Se află în inima cartierului armenesc, este construită în a două jumătate a secolului al XVIII-lea, în jurul anului 1760 și îşi păstrează şi astăzi, intactă, arhitectura originală. Casa Melik este clădirea în care funcționează muzeul Theodor Pallady si este una dintre cele mai vechi şi frumoase case negustorești din Bucureşti și singura deschisă publicului. Casa poartă numele celui mai important proprietar al ei, Iacob Melik, un susţinător al acţiunilor revoluţionare de la 1848 şi autor al lucrării L’Orient devant L’Occident. Lui i se datorează renovarea casei în a doua jumătate a secolului XIX și păstrarea unor elemente tradiționale cum ar fi cerdacul de la etaj, scara interioară din lemn și acoperişul cu streaşină lată.

Casa Melik din Bucuresti

Casa Melik din Bucuresti

Proprietarul era un boier cu rang de spătar (înalt demnitar la curtea domnească care purta la festivități sabia și buzduganul domnitorului, iar în lipsa acestuia era comandantul forțelor armate). Apoi, în 1822, a intrat în posesia negustorului armean Nazaretoglu care a cumpărat-o cu 1400 de taleri. A ajuns să fie dată ca zestre Anei Nazaretoglu, măritată cu arhitectul Iacob Melik. De aceea casa poartă numele de Melik. În timpul revoluţiei pașoptiste această casă i-a ascuns pe Ion Heliade Rădulescu, C.A. Rossetti şi Ion Brătianu. După înăbuşirea Revoluţiei de la 1848, soţii Melik au plecat în exil timp de 9 ani la Istanbul şi când s-au întors, în 1857, au renovat clădirea. Mulți ani mai târziu, când Ana Melik a rămas văduvă, se spune că Matei Caragiale trecea zi de zi prin fața casei, pentru că făcuse o pasiune pentru Ana, în ciuda considerabilei diferențe de vârstă. Ana Melik lasă casa moştenire comunităţii armene pentru a o folosi ca azil pentru văduvele bătrâne. Actul de donaţie este contestat de nepotul soţului ei, Eugen Melik, care câştigă casa în instanţă. O și renovează cu ajutorul arhitectului Paul Smărăndescu, pe la 1920, dar apoi o pierde și se împlinește dorința Anei Melik: casa devine azil până la venirea regimului comunist, când va fi naționalizată și dată spre închiriere. Clădirea va fi salvată de Serafina şi Gheorghe Răuţ, o familie de români pasionaţi de artă, dar care trăiau la Paris. Aceştia solicită statului român să transforme cea mai veche casă din Bucureşti în Muzeu, aceasta fiind condiţia lor pentru a dona colecţia lor de tablouri ale lui Theodor Pallady, statului român. Guvernul de la Bucureşti acceptă, iar din anii ’70 aici funcționează Muzeul Theodor Pallady.  Asadar, Muzeul Theodor Pallady adăposteşte colecţia soţilor Serafina şi Gheorghe Răut. Aceasta conține un nucleu substanțial de pânze semnate de Theodor Pallady şi peste 800 de desene şi gravuri din perioada sa pariziană. Ele au fost donate de soții Răut Statului român la sfârşitul anilor ‘60, împreună cu propria colecţie de artă – picturi de școală franceză, olandeză, engleză și spaniolă din secolele XVI-XIX, sculptură mică antică și renascentistă, textile, piese de mobilier, ceramică orientală şi alte obiecte de artă decorativă. Întregul ansamblu este reprezentativ pentru modul în care intelectualii români din perioada interbelică emulau preocupările colecționarilor de pretutindeni.

Casa Melik Bucuresti

Clădirea în care funcționează muzeul, cunoscută și drept Casa Melik, construită în a doua jumătate a secolului XVIII, este una dintre cele mai vechi şi frumoase case negustorești din Bucureşti și singura deschisă publicului. Casa poartă numele celui mai important proprietar al ei, Iacob Melik, un susţinător al acţiunilor revoluţionare de la 1848 şi autor al lucrării L’Orient devant L’Occident. Lui i se datorează renovarea casei în a doua jumătate a secolului XIX și păstrarea unor elemente tradiționale cum ar fi cerdacul de la etaj, scara interioară din lemn și acoperişul cu streaşină lată.

PROGRAM DE VIZITARE

Miercuri – Duminică

11.00 – 19.00 (mai – septembrie)

10.00 – 18.00 (octombrie – aprilie)

Accesul ultimului vizitator este permis cu o jumătate de oră înainte de închiderea muzeului.

Muzeul Theodor Pallady este deschis în ultima zi de sâmbătă a fiecărei luni până la orele 22.00.

Ultimul acces se face la ora 21.00

Închis: luni, marţi, 1, 2, 24 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşte, prima şi a doua zi de Rusalii, 1 Mai, 15 august, 30 noiembrie, 1, 25 şi 26 decembrie.

PROMOTIE SPECIALA : Luna noiembrie începe cu MIERCUREA GRATUITA! Vizite GRATUITE  între orele 10-18.

ADRESA : Strada Spatarului, Nr 22, Bucuresti

CONTACT : +40 21 211 4979

Comentariu

ArabicChinese (Simplified)EnglishFrenchGermanHungarianItalianPortugueseRomanianRussianSpanishTurkish
Cere informatii