Casa Monteoru, una dintre cele mai vechi case din Bucuresti

Casa Monteoru este ridicată pe Calea Victoriei de boierul Alecu Niculescu, însă vândută lui  Grigore Monteoru, cel care ridică pe proprietatea sa din judeţul Buzău staţiunea Sărata Monteoru. Grigore Monteoru s-a îmbogățit rapid după ce, pe proprietățile sale, s-au vor descoperit zăcăminte de petrol. Negustorul a fost un geniu al afacerilor, dar și un om care aprecia arta și rafinamentul.

Casa Monteoru

După ce cumpără palatul de pe Calea Victoriei apelează la Ion Mincu pentru renovare, iar acesta va gândi totul în cele mai mici detalii, inclusiv legate de design-ul interior. Mai târziu, Nicolae Cuțarida își pune și el amprenta pe câteva elemente, în special legate de anexe. Exista multe multe controverse în legătură cu arhitectul care a influențat mai mult aspectul acestei case spectaculoase, dar important până la urmă e că palatul este, cum spunea moștenitoarea familiei, o adevărată lecție de arhitectură și design interior.

Monteoru Bucuresti

Grigore Monteoru oferă casa ca zestre fiicei sale, căsătorită Elena Lascăr Catargiu. Dar înainte de asta face o ultimă renovare. La final, palatul nu a arătat niciodată mai bine. Tavane pictate, tapițerii de mătase, oglinzi veneţiene, coloane de marmură, candelabru comandat special la Paris, mobilă de la Viena și Paris. Iar în curte aduce trei statui grecești, din care astăzi a rămas una. 

Casa Monteoru Usa

Se pare ca această construcție a intrat în posesia statului român, după un act de donație al Elenei Lascăr Catargiu către Asociaţia Română a Legăturilor cu Uniunea Sovietică. Potrivit moștenitorilor, această “donație” s-a făcut cu pistolul la tâmplă…

A fost sediul delegației diplomatice a Poloniei (care se pare că a tratat cu respect locul), apoi casă de protocol și sediul Uniunii Scriitorilor din România. Între timp a fost recâștigată de moștenitori în instanță, însă are nevoie cât de curând de o restaurare.

Comentariu

ArabicChinese (Simplified)EnglishFrenchGermanHungarianItalianPortugueseRomanianRussianSpanishTurkish
Cere informatii