Artistul, ultimul exemplar fericit al societatii noastre

Este incredibil cate lucruri extraordinare isi poate permite artistul. El poate inca visa printre facturi si lamentari cotidiene, printre stiri murdare si politica la fel de murdara. El poate inca zambi sincer. Este un privilegiat.  Da, el, artistul. In fiecare zi, in fiecare ceas el isi practica arta si isi contempleaza viata.

Cu bereta lui boema si fularul dat pe spate, intr-o lume de nebuni, el este ultimul exemplar binecuvantat cu fericirea. Este vorba de acel sentiment lejer de care imi amintesc cu timp in urma, pe vremea cand eram copil. Fericirea mea era cu struguri, cu parfum de clatite in bucatarie, cu miresme de ceai de tei si paine prajita cu unt, cu gradina cu trandafirii galbeni, cu crizantemele si tufanicile colorate ale bunicii mele. In gradina ei cu siguranta locuia Dumnezeu. Si tot acolo locuia si fericirea.

Fericirea artistului este diafana. Fericirea artistului este simpla. El traieste in lumea lui pe care o modeleaza dupa muzica sufletului. Aripile ii sunt in interior, ca si zborul in care este lansat. Nu simte nevoia de a se afisa in lume. Nu simte ca noi ceilalti nevoia de a-si pune o masca si a interpreta un rol. El ramane autentic si timid. Se face ca nu intelege otrava  pe care o emana celelalte exemplare din societate condamnate inconstient la dezumanizare. Ii mangaie incet pe frunte pe acesti nestiutori. Le spune o poezie. Le canta un cantec. Le picteaza eternul intr-un tablou.

El, artistul,  vorbeste incet, sacadat. Vorbeste de plante aromatice de bucatarie, de  pisica sa care este de mult membra a familiei, de nepotica ce ii bucura zilele cand ii daruieste cate o imbratisare cu priviri galese si fara prea multe cuvinte.

Acesta este artistul. Ultimul titan al unei lumi care se dezmembreaza  silentios si sigur.

Ma rog pentru ca miracolul sa se manifesteste. Daca mastile nu vor cadea la timp si creativitatea din noi nu va exploda intr-o noua lume colorata,  iubitoare , datatoare de credinta , responsabila, altruista si cu adevarat indumnezeeita, probabil foarte curand vom claca.

Continui sa contemplez artistul. Merge incet si demn pe strada. Contempleaza indepartarea cu privirea-i visatoare. Da, sunt sigura! El este ultimul exemplar fericit al societatii noastre!

Camelia Jumatate

Comentariu

ArabicChinese (Simplified)EnglishFrenchGermanHungarianItalianPortugueseRomanianRussianSpanishTurkish
Cere informatii